Cât de repede se inundă Pământul, cifrele oficiale: concluzia celor de la NASA, ce urmează pentru umanitate
Probabil că nu este o surpriză pentru oamenii care trăiesc în regiunile de coastă joase, dar apele mării cresc în cantități mari, măsurabile. Această evaluare vine de la NASA, care a analizat 30 de ani de măsurători prin sateliți la nivelul mării.
Din 1993, mările au crescut cu un total de 9,1 centimetri. Acum doi ani, a crescut cu 0,27 centimetri. Această creștere de un an din 2021 până în 2022 poate suna mică prin comparație, dar este un prevestitor.
Chiar și ținând cont de schimbările ușoare datorate influențelor naturale precum La Niña (care răcește periodic oceanele), înălțimea mării continuă să crească. Pe baza măsurătorilor continue pe termen lung prin satelit, rata prognozată a creșterii nivelului mării va atinge 0,66 centimetri pe an până în 2050.
Pentru a aduce această idee acasă, anul trecut NASA a estimat că nivelurile de-a lungul coastelor SUA ar putea crește cu până la 30 de centimetri peste locul în care sunt astăzi până în 2050. S-ar putea înrăutăți în alte părți ale lumii.
Cauzăm această creștere a nivelului mării
Vinovatul pentru toate acestea este schimbările climatice cauzate de om. Este determinată de cantitățile în exces de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, pe care oamenii le pompează în atmosferă. Schimbările climatice au o serie de efecte pe tot globul, dar sunt deosebit de evidente în calotele de gheață și ghețarii Pământului.
Doar în ultimul an, calota glaciară a Antarcticii a cunoscut o topire peste medie, ținând cont chiar și de temperaturile de vară.
Stabilitatea pachetului de gheață din Groenlanda s-a schimbat foarte mult, iar astăzi calota de gheață a Groenlandei contribuie major la creșterea nivelului mării. Acest lucru se datorează faptului că scurgerea și apa din gheața din Antarctica adaugă mai multă apă proaspătă oceanului, în timp ce încălzirea provoacă expansiunea apei de mare. Rezultatul este creșterea mării, care trece peste alte efecte naturale asupra înălțimii suprafeței mării.
Urmărirea înălțimii mării din spațiu
Cel mai bun și mai precis mod de a urmări creșterea înălțimii oceanului este cu instrumente transportate în spațiu pe sateliți.
Misiunea SUA-franceză TOPEX/Poseidon a început să măsoare înălțimea suprafeței mării în 1993. De atunci, observațiile la nivelul mării au continuat prin misiuni conduse de NASA, ESA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA).
Inovațiile științifice și tehnice, cum ar fi altimetrele radar, ajută la producerea de măsurători din ce în ce mai precise ale nivelului mării din întreaga lume. Pentru a calcula înălțimea mării, ei transmit semnale de microunde de pe suprafața oceanului. Apoi, ei înregistrează timpul necesar semnalului pentru a călători de la un satelit la Pământ și înapoi, precum și puterea semnalului de întoarcere.
„Avem această perspectivă clară asupra creșterii recente a nivelului mării – și putem proiecta mai bine cât de mult și cât de repede vor continua să crească oceanele – deoarece NASA și Centre National d’Études Spatiales (CNES) au adunat zeci de ani de observații oceanice.
„Combinând aceste date cu măsurătorile din restul flotei NASA, putem înțelege și de ce oceanul se ridică”, a declarat Karen St. Germain, directorul Diviziei de Științe Pământului a NASA din Washington.
Înregistrările satelitului de 30 de ani nu arată doar tendințe pe termen lung, dar le permit oamenilor de știință să vadă prin schimbările naturale pe termen mai scurt.
„Aceasta ne ajută să identificăm tendințele care ne spun încotro se îndreaptă nivelul mării”, a spus Ben Hamlington de la JPL, un cercetător care conduce echipa științifică a NASA pentru schimbarea nivelului mării.
Aceste măsurători sunt cuplate cu aproape un secol de observații terestre și măsurători pe termen lung ale gazelor cu efect de seră din atmosferă. Datele din măsurarea masei gheții și a mișcării terenului oferă oamenilor de știință o idee mai bună despre cum și de ce se ridică mările.
Efectele la nivelul solului ale creșterii nivelului mării
Toate aceste observații fundamentale sunt importante pentru a înțelege efectele schimbărilor climatice. Dar, de asemenea, ajută la modelarea tipurilor de servicii pe care agențiile federale și internaționale le oferă comunităților de coastă. Acestea sunt locurile din prima linie care trebuie să se pregătească pentru creșterea apelor.
Pe măsură ce această creștere continuă, cel puțin 800 de milioane de oameni se vor confrunta cu o creștere de cel puțin jumătate de metru a nivelului apei. În termeni practici, acele locuri precum Miami, New York, Bangkok, Shanghai, Lima (Peru), Cape Town și multe altele vor suferi incursiuni continue de apă de mare.
Numai regiunile de coastă din SUA găzduiesc mai mult de jumătate din populația țării. Acestea conțin porturi maritime mari, precum și zone de agrement și alte facilități. Impactul fizic major al creșterii nivelului mării amenință, de asemenea, populațiile de animale sălbatice, regiunile deltei, mlaștinile și zonele umede.
Acestea sunt doar câteva efecte ale schimbărilor climatice și ale modului în care acestea ridică nivelul mării. De aceea, flotele de sateliți urmăresc nu numai creșterea apei de mare, ci și concentrațiile atmosferice de gaze precum dioxidul de carbon.
„Urmărirea gazelor cu efect de seră pe care le adăugăm în atmosferă ne spune cât de greu împingem clima, dar nivelul mării ne arată cât de mult reacționează”, a spus Josh Willis, oceanograf la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA din California de Sud.
„Aceste măsurători sunt un criteriu esențial pentru cât de mult modifică oamenii clima”.